Další aktivity

Sekundární prevence kriminality
Sekundární prevence kriminality je pomoc obviněným a odsouzeným občanům. Tuto službu zajišťují naši dobrovolníci,
kteří jsou členy vězeňské duchovenské péče a mají víc jak desetiletou zkušenost s pomocí vězněným na území naší
republiky.

Cílem péče o obviněné a odsouzené občany je podpora a pomoc obviněným nebo vězněným ve věznicích ČR. Jde o písemný
a osobní kontakt s obviněnými a odsouzenými občany. Naši dobrovolníci také své klienty navštěvují ve věznicích a v případě potřeby kontaktují jejich rodinné příslušníky. S některými klienty jsou ve spojení i po propuštění z vězení. V současné době
si naši dobrovolníci dopisují asi s 18 vězněnými v různých věznicích. Pomoc vězňům je především korespondenční. Kromě výměny dopisů zasílají naši dobrovolníci svým klientům balíčky.

Farní charita Praha 4 - Chodov tuto činnost pouze spolufinancuje, výhradně z darů. Nemáme žádné prostory pro ubytování vězněných, ani chráněnou práci po propuštění z vězení. V tomto směru jsou uživatelé služby odkazováni na jiné organizace.
Jde především o pomoc podpůrnou - duševní a duchovní. Nabídku přátelství a naslouchání.

Tříkrálová sbírka
Tříkrálová sbírka se koná každoročně v rozmezí 1. - 14. ledna. Koledování je však závislé na místních zvyklostech a podmínkách, zejména na počtu skupinek, které bude mít místní Charita k dispozici. Jsou oblasti, obzvláště tam, kde
je tento lidový zvyk stále živý, kde se koleduje pouze 6. ledna. Řada Charit také koleduje jen o nejbližším víkendu k 6. lednu.

Výtěžek Tříkrálové sbírky je tradičně určen především na pomoc nemocným, handicapovaným, seniorům, matkám s dětmi
v tísni a dalším jinak sociálně potřebným skupinám lidí. Výtěžek pomůže zejména v regionech, kde se sbírka koná. Zpět
do regionu se vrací 65% sbírky. Přibližně desetina výnosu sbírky je určena na humanitární pomoc do zahraničí.

Bližší informace o sbírce najdete zde: www.trikralovasbirka.cz

Den nemocných
Pravidelná setkávání nemocných a starších občanů Prahy 11 jsou společnou akcí Římskokatolické farnosti sv. Františka
z Assisi a Farní charity Praha 4 – Chodov. Setkáni se konají 2x ročně. Data setkání jsou vztažena k 27. září, kdy se ve svátek sv. Vincence z Paul koná celostátní kampaň Den Charity a 11. únoru, svátku Panny Marie Lurdské, který byl v roce 1992 vyhlášen papežem Janem Pavlem II. Mezinárodním dnem nemocných.

Setkání se koná v Komunitním centru Matky Terezy vždy v sobotu, začíná slavením mše svaté s vysluhováním svátosti pomazání nemocných. Dále pokračuje kulturním programem. Pro návštěvníky je připraveno pohoštění. Setkání je otevřeno
 všem, nejen věřícím obyvatelům.

Setkání se svým duchovním, kulturním programem a velkým prostorem pro vzájemné povídání a poznávání může stát pro nemocné jednou z mála společenských akcí, kterých se mohou zúčastnit. Komunitní centrum tak otevře své prostory nejen farnímu společenství, ale i nemocným a starším obyvatelům Jižního města. Vzájemné zkušenosti si zde ale vyměnit i lidé,
kteří své potřebné doprovodí. Setkání se pravidelně zúčastní i zástupci místního úřadu, pana starosta nebo místostarosta
pro sociální oblast a zástupce sociálního odboru. Při setkání tedy je prostor i k rozhovoru se zástupci místní samosprávy.

Projekt zaměstnávání a vzdělávání
Projekt zaměstnávání s rekvalifikačním vzděláváním, byl podpořen z finančních prostředků globálního grantu Evropského sociálního fondu v letech 2005 a 2006. Projekt byl přednostně určen ženám s dětmi předškolního a školního věku, které
jsou dlouhodobě nezaměstnané nebo po mateřské dovolené a mají nízké vzdělání (ZŠ, výuční list), a také ženám starším
45 let, které jsou dlouhodobě nezaměstnané.

Klientky projektu byly v naší organizaci zaměstnány jako pečovatelky na hlavní pracovní poměr, úvazek 6 hodin denně.
Klientky získali zaměstnání s garancí udržení pracovního místa i při opakované nemocnosti dětí. Měly možnost obnovení pracovních návyků a stereotypů.

Součástí projektu bylo i rekvalifikační vzdělávání v oboru pečovatelka. Všechny klientky v průběhu projektu absolvovaly základní sanitární kurz, základy první pomoci a měly možnost absolvovat ještě další kurzy - komunikace, manipulace poskytovatel - klient a další dle vlastní volby.

Pomocí projektu byla v naší Charitě vytvořena nová pracovní místa, která dlouhodobě umožňují zaměstnávání žen ze zmíněných cílových skupin. V průběhu uplynulých let tak projekt pomohl a nadále i pomáhá mnoha dalším ženám.